top
Da qū
Grote starter
Da qū
Toepassingen
Qu-blokken op basis van tarwe  ©2012

Daqū 小麴

Deze qū wordt meestal van tarwe gemaakt, maar ook van combinaties van andere zetmeelbronnen en tarwe. Als schimmel wordt de Aspergillus oryzae gebruikt, maar ook gist en andere organismen.

Da qū wordt in bijna alle klassieke Chinese dranken zoals Baijiu (sorghumwijn, Maotai), Fen, Luzhou Laojiao (perziklikeur) en Xifeng (wijn van sorghum, rijst en bonen) gebruikt. Voor de bereiding worden uiteenlopende zetmeelbronnen gebruikt, maar ook uiteenlopende schimmels, gisten en bacteriën. Van deze 'grote starter' worden grote blokken van 1-5 kilogram gemaakt, die afhankelijk van de afmeting 4-8 weken rijpen.

Er zijn drie kleuren da qū: de grijswitte (Rhizopus oryzae en/of Rhiopus chinensis), de geel-groene (Aspergillus oryzae) en de zwarte (Aspergillus niger en/of Aspergillus luchuensis). Da qū 'met het rode hart' wordt exclusief gebruikt voor het maken van gerijpte Shanxi azijn.

Bronvermelding update mei 2022

| Nordic food lab History of qū | W. Shurtleff, 2012 History of koji, Soyinfocenter ISBN 987-1-928914-45-7 Jiuqū | Wikipedia (EN) Chinese wines: jiu | Y. Hui, Handbook of food science, technology and engineering vol 4 Monascus-fermented rice | B. caballero, Encyclopedia of food and health, 2016 UK Elsevier ISBN 978-0-12=384947-2